Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Националне контакт тачке програма „Европа за грађане и грађанке“ објавиле петицију под називом "Обликовање наше заједничке будућности: подршка активном грађанству за изградњу отпорних друштава и јачање транснационалне сарадње"

Националне контакт тачке програма „Европа за грађане и грађанке“ најавиле су нови програм Европске уније „Грађани, једнакост, права и вредности“ и објавиле петицију под називом: Обликовање наше заједничке будућности: подршка активном грађанству за изградњу отпорних друштава и јачање транснационалне сарадње.


Програми попут новог програма „Грађани, једнакост, права и вредности“ омогућавају свим грађанима, а посебно младима, да стекну вештине и вредности које су Европи, а у коначности и нашој планети потребне за опстанак. Према члану 2 Уговора о Европској унији, Унија се заснива на вредностима поштовања људског достојанства, слободе, демократије, једнакости, владавине закона и поштовања људских права, укључујући и права особа које припадају мањинама. Иако дискриминација и даље постоји, многи грађани немају довољно развијену свест о овим вредностима и својим грађанским правима. Нови програм „Грађани, једнакост, права и вредности“ бавиће се управо овим изазовима.

У том светлу петиција коју су иницирале контакт тачке програма „Европа за грађане и грађанке“ намењена је свима који подржавају принципе активног грађанства и залажу се за поштовање основних права и слобода сваког човека. Петицију можете подржати на линку https://you.wemove.eu/campaigns/shaping-our-common-future-supporting-active-citizenship-to-build-resilient-societies-and-foster-transnational-cooperation

Текст петиције

Тренутна криза због пандемије Корона вируса била је главни изазов за људе и владе широм планете, а одлуке које ће донети и људи и владе у наредних неколико недеља обликоваће свет у годинама које следе. Иако смо се сви фокусирали на превазилажење непосредне претње и ограничавање штете коју је вирус проузроковао, сада се такође морамо питати у каквом бисмо свету желели да живимо када прође ова олуја. Шта више, ова криза нас учи много о томе како се можемо боље припремити за потенцијалне будуће кризе или их чак у потпуности спречити.

По речима Иувал Ноа Харарија, сада се суочавамо са два посебно важна избора: „Први је између тоталитарног надзора и оснаживања грађана. Други је између националистичке изолације и глобалне солидарности." У неколико наврата, тренутна криза је заиста показала потребу за активнијим грађанством и повећаном регионалном и глобалном сарадњом. Посебно рањиве групе до којих владе много теже допиру, као што су на пример етничке мањине или бескућници, могле су бити укључене у ранијој фази и ефикасније информисане о хитним мерама које су предузете. Даље, да расправа о новонасталој болести није утихнула у неким деловима света, сви смо потенцијално могли да ограничимо утицај кризе у много већој мери. Ови примери показују да активно грађанство може помоћи да наша друштва буду отпорнија и да нам основна права и слободе, попут слободе изражавања, омогућавају не само да достојанствено живимо, већ и да наша друштва учинимо сигурнијим.

Криза поводом Корона вируса је прилика за преиспитивање наших старих пракси и предузимање смелијих мера како би се спречиле будуће кризе које могу бити много разорније од ове тренутне, попут климатских промена и погоршања неједнакости. У овом процесу је од највеће важности да се грађани укључе у обликовање наше заједничке будућности: за промене које ће се спровести потребно је разумевање, али и помоћ сваког од нас. Можда ће бити потребно тестирати неколико мера у сарадњи са добро информисаним грађанима, који показују способност да замисле бољу будућност и способне да сагледају различите алтернативе и са отвореним и са критичким мишљењем.

У овом светлу желимо позвати све европске и националне доносиоце одлука да посвете адекватну пажњу важности европских програма партиципације који подржавају активно грађанство и основна права и слободе током текућих преговора о буџету ЕУ.
Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Europe for Citizens

Реконструкцију сајта омогућио пројекат Европа за грађане и грађанке.

The reconstruction of the site was made possible by the Europe for Citizens project.