Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Отвореним разговором учињен корак ка грађанима и грађанкама

У организацији Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и партнерских организација цивилног друштва предвођених Београдском отвореном школом, 1. новембра 2019. године у Палати Србија одржана је конференција „Дијалогом на корак ближе грађанима и грађанкама“.

Отварајући Конференцију, Жарко Степановић, вршилац дужности директора Канцеларије, подсетио је да „Канцеларија од свог оснивања настоји да подстакне дијалог државе и цивилног друштва о важним друштвеним питањима, креирајући различите моделе сарадње и пружајући подршку органима државне управе како би активно укључили цивилно друштво у свој рад и процесе одлучивања, али и оснажујући цивилно друштво да буде равноправан партнер држави у доношењу одлука“. Он је додао да 10 година након доношења Закона о удружењима цивилно друштво наставља да јача сопствене капацитете и заговарачке способности постајући неизоставан сарадник државe у готово свим областима друштвеног развоја, те да је као такво оно суштински партнер у реформским процесима који се спроводе у оквиру приступања Европској унији „остварујући ту своју улогу када подржава, али и онда када конструктивно критикује предузете кораке“.

Истичући важност донаторске заједнице, Степановић је истакао да је Конференција реализована уз значајну подршку Програма Европске уније „Еврoпа за грађане и грађанке“ за који је Канцеларија национална контакт тачка и подсетио да је у оквиру овог програма током претходних скоро 7 година одобрено 46 пројеката чији су носиоци из Републике Србије у укупном износу 3.3 милиона евра, док је преко 460 корисника из Србије остварило статус партнера на неком пројекту.

„Велико интересовање за овај догађај говори о постојању воље, али и реалне потребе да разговарамо. Зато бих желео са ове Конференције сви понесемо и пренесемо поруку о важности дијалога, јер је он први предуслов да се боље упознамо, боље разумемо и учврстимо међусобно поверење, али и поверење грађана и грађанки у све оне активности које предузимамо“, закључио је Степановић.

Поред вршиоца дужности директора Канцеларије, у уводним обраћањима обратили су се Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе, Екмел Çizmecioğlu, програм менаџер за цивилно друштво и људска права у Делегацији ЕУ у Републици Србији, и ShanleyPinchotti, директорка Канцеларије за демократски и економски развој у оквиру Мисије USAID-а у Србији.

Након уводних обраћања, кроз три сесије и уз учешће 120 представника цивилног друштва и органа државне управе дискутовано је о стању у цивилном сектору и окружењу за рад и деловање организација цивилног друштва десет година након доношења Закона о удружењима, разматране су могућности и изазови за учешће цивилног друштва у процесима одлучивања, али начини на који се процес европских интеграција комуницира са грађанима.

Реализација Конференције подржана је кроз Програм Европске уније „Европа за грађане и грађанке“ и од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) кроз подршку пројекту „Активни грађани: боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју“.

Више материјала са Конференције биће у наредним данима доступно путем профила Канцеларије https://www.facebook.com/vladaOCDrs и Програма „Европа за грађане и грађанке“ https://sr-rs.facebook.com/EFCrs/ на друштвеним мрежама.

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.