Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Јавни позив за учешће ОЦД на "едитатону" поводом Међународног дана жена 8.3.2019. године

УВОД

Обележавање Међународног дана жена - 8. марта у 2019. години ће бити у знаку промовисања доприноса жена у областима у мандату UNESCO-a у дигиталној сфери. Том приликом, биће организован и тзв. „едитатон“ (edit-a-thon), тј. догађај током којег ће учесници моћи да креирају, допуњавају и преводе профиле на Википедији, који се односе на доприносе жена у образовању, науци, култури, уметности, информисању и комуникацијама.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је на основу члана 16. Закона о министарствима надлежно за област равноправности полова, учествоваће као партнерска институција у овој акцији под покровитељством UNESCO-a ради обележавања Међународног дана жена.

У едитатону могу учествовати све организације цивилног друштва из Републике Србије, чија се област деловања односи на родну равноправност.

Свака организација може предложити неограничен број жена за које мисле да су њихове биографије значајне да се нађу на српској Википедији или предлог постојећих чланака о знаменитим женама у образовању, науци, култури, уметности, информисању и комуникацијама, акоји нису садржане у Википедији на српском језику.

КРИТЕРИЈУМИ ЗА БИОГРАФИЈЕ ЖЕНА КОЈЕ ЋЕ СЕ НАЋИ У СРПСКОЈ ВИКИПЕДИЈИ

Биографије жена које ће бити увршћене у „едитатон“:

  • постојање званичних података и навођење релевантних извора који се наводе у биографији;
  • писање енциклопедијским стилом;
  • сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије (на сајту српске Википедије погледати чланак под називом: Википедија: водич за писање бољих чланака (биографије));
  • предложене биографије треба да се односе на доприносе жена из области образовања, науке, културе, уметности, информисања и комуникација.

ФОРМАТ БИОГРАФИЈА

Биографије треба да буду:

  • достављене у word формату;
  • фотографије за прилог биографији (уколико постоје) треба да буду уJPG формату.

КОМЕ СЕ ДОСТАВЉАЈУ БИОГРАФИЈЕ?

Биографије са прилозима се достављају Сектору за антидискриминацију и унапређење родне равноправности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Немањина 22-26, 11000 Београд, на е-пошту: antidiskriminacija.rodna@minrzs.gov.rs

Рок за достављање биографија је 15. јануар 2019. године.

За додатне информације можете контактирати Сектор за антидискриминацију и унапређење родне равноправности на број телефона 011/3631449.

Министарство ће образовати Комисију која ће изабрати коначне предлоге за листе жена у областима из надлежности UNESCO-aна Википедији.

Подаци о изабраним предлозима биће објављени на интернет страницама Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и на порталу е-Управа најкасније до 28. фебруара 2019. године.

Јавни позив

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.