Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Канцеларија за сарадњу
са цивилним друштвом
Сарадња органа државне управе са удружењима и другим организацијама цивилног друштва

Вест

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о родној равноправности

ФОТО: Град Крагујевац

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Крагујевцу је, након Београда и Новог Сада, 28. јуна 2018. године одржана Јавна расправа о Нацрту закона о родној равноправности.

Рок за пријем предлога, мишљења и сугестија о Нацрту закона је 5. јул 2018. године, а у ресорном Министарству очекују да ће закон ући у скупштинску процедуру крајем ове године.

Материја коју би требало да регулише Закон о родној равноправности од изузетне је важности за Републику Србију, истакла је др Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и додала да то подразумева преузимање бриге о превентиви и сузбијању сваке врсте дискриминације, остваривању равноправности и једнакости, као и заштите људских права. На посвећеност овим циљевима обавезује нас Устав Републике Србије као и различите међународне конвенције из сфере заштите људских права којима смо као држава приступили.

У име града Крагујевца, учеснике јавне расправе поздравио је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града. Говорећи о значају Закона о родној равноправности и посвећености града Крагујевца тим циљевима, Петрашиновић је рекао да ће управо сутра на седници Скупштине града бити усвојена Одлука о родној равноправности.

Крагујевац је, рекао је Петрашиновић, лидер у Шумадији по заступљености жена у локалном парламенту и очекујем да ће након следећих избора та слика бити много боља. Данас у градском парламенту од укупно 87 одборника, 40 посто су жене. Крајем прошле године формирана је и Женска одборничка мрежа. Секретар Скупштине града и заменик секретара такође су жене. Од 13 начелника градских управа, осам су припаднице женског пола и воде најважније ресоре. Последњих година тенденција је да се на свим важним државним и локалним функцијама налазе жене и то је добро, а ми ћемо као локална самоуправа наставити да их подстичемо и охрабрујемо, казао је Петрашиновић.

У процесу доношења таквих стратешких документа важно је да се чује и глас маргинализованих и дискриминисаних жена, вишеструко оптерећених проблемима незапослености, самохраних мајки, жртава породичног насиља, жена на руралном подручју. Из практичног искуства знамо ко су маргинализоване групе које очекују подршку локалне заједнице - истакла је Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и председница Савета за родну равноправност. Стратешка документа и акциони планови захтевају не само мониторинг, евалуацију, јасно зацртане и мерљиве циљеве, него и одговорност за њихово спровођење.

У другом панелу, приликом представљања Нацрта закона о родној равноправности, учесницима јавне расправе се обратио и Жарко Степановић, в.д. директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Степановић је истакао улогу и значај ОЦД у области родне равноправности, као и улогу Канцеларије која је директно учествовала у консултативном процесу и позивала ОЦД да се укључе и доставе своје коментаре и сугестије на Нацрт закона. Такође, истакао је да је недавно битно унапређен правни оквир за консултације са ОЦД и грађанима у процесу доношења прописа и утврђивања јавних политика.

Извор: Град Крагујевац

Donation of European Union

Израду и развој овог интернет сајта омогућила је Европска унија у оквиру пројекта “ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом “. Садржај овог сајта искључива је одговорност Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и нужно не представља ставове Европске уније.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.