Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Vest

Novi sajt Vlade za lakšu komunikaciju sa građanima

Novi sajt Vlade lansiran je 6. novembra 2018. godine na adesi www.srbija.gov.rs.

Kako navodi predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, Vlada je pokrenula novi sajt kako bi olakšala komunikaciju sa građanima, budući da je stari sajt bio jednostran izvor informacija, sa ograničenim mogućnostima komunikacije.

Naziv sajta je "U službi građana", a na naslovnoj strani nisu u fokusu premijer, ministri ili ministarstva, već se Vlada Srbije obraća građanima, sa istaknutim servisima i mogućnostima za dvosmernu komunikaciju.

Građani mogu direktno putem kontakt forme uputiti pitanje, komentar, sugestiju ili bilo koji problem koji je u nadležnosti Vlade, i očekivati odgovor u najkraćem roku - do 3 dana. Ukoliko izlazi iz okvira ovlašćenja Vlade, problem će biti prosleđen nadležnoj instituciji.

Jedna od tehnoloških novina kojom se novi sajt Vlade može pohvaliti je i implementacija text-to-speech softvera koji pruža mogućnost čitanja sadržaja sa sajta, odnosno omogućava veću pristupačnost osobama sa invaliditetom.

Brnabić je podsetila na to da se u poslednje dve godine radi na kreiranju i modernizaciji novog koncepta javne uprave koja treba da bude u službi i građanima i privredi, njihov servis, a ne obrnuto, kao što je do sada bilo.

Ona je napomenula da je Vlada počela razvijanje brojnih elektronskih servisa čiji je zadatak da olakšaju i pojednostave svakodnevne potrebe svim građanima.

Novi sajt Vlade upravo se naslanja na taj koncept, ideal dvosmerne komunikacije, dodala je premijerka.

Prema njenim rečima, na sajtu su predstavljene i informacije koje mogu da budu važne poslovnoj zajednici i investitorima zato što je sajt Vlade prva slika i prvi utisak stranaca o Srbiji.

Zato su predstavljene i turističke atrakcije Srbije, naše kulturno nasleđe, informacije o najvažnijim i poznatim kulturnim brendovima. Postavili smo dobar koncept, koji nam daje osnovu da ga u budućnosti dalje razvijamo, istakla je Brnabić.

Novu verziju portala premijerka Ana Brnabić predstavila je u Lisabonu na Veb samitu, pred publikom od 15.000 učesnika.

Izvor: Sajt Vlade, Netokracija

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.