Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Kancelarija za saradnju
sa civilnim društvom
Saradnja organa državne uprave sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva

Vest

Srbiji dostupna sredstva iz EU programa za prava, jednakost i državljanstvo

FOTO: Fonet

Pristupanjem Programu Evropske unije za prava, jednakost i državljanstvo, Srbija dobija pristup budžetu od 440 miliona evra iz fonda EU za projekte u tim oblastima, predviđa Sporazum koji su potpisali šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Fabrici je naglasio da je Srbija prva od zemalja Zapadnog Balkana koja je ušla u program, koji finansira Evropska komisija do 2020. On je naglasio da je projekat važan u pristupanju Srbije EU, pošto obuhvata obaveze iz Poglavlja 23 i 24. ,,Odnosi se na devet oblasti borbe protiv diskriminacije, rasizma, ksenofobije i homofobije, drugih vidova netolerancije, promociju prava ljudi sa invaliditetom, jednakost polova, prevenciju nasilja nad decom, ženama i drugim rizičnim grupama’’, predočio je Fabrici.

Program je namenjen državnim organima, akademskim institucijama i organizacijama civilnog društva za promovisanje i zaštitu prava koja obezbeđuju jednakost građana, a ukupan budžet za period od 2014. do 2020. godine iznosi oko 440 miliona evra.

Đorđević je posle potpisivanja Sporazuma u Palati Srbija, izjavio da će na tim projektima Ministarstvo raditi zajedno sa nevladinim organizacijama i lokalnim samoupravama u oblasti prava i jednakosti, inkluzije Roma i borbi protiv nasilja i svih oblika diskriminacije. ,,Ministarstvo će obezbediti 20 odsto učešća da zajedno apliciramo na javni poziv’’, dodao je Đorđević, navodeći da su u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Poglavlja 2 i 19. Kako je rekao, ,,da na taj način Srbija bude deo EU iako to još nije’’. On je ukazao na primer saradnje sa Delegacijom EU u migrantskoj krizi i napomenuo da je Srbija preduzela sve za zbrinjavanje maloletnika iskoristivši fond EU na najbolji način. Srbija u tom segmentu pokazuje da je ravnopravna sa članicama EU, ocenio je Đorđević.

Podsećamo da je inicijativa za pristupanje Srbije ovom Programu potekla od organizacija civilnog društva.

Saopštenje Mreže organizacija za decu Srbije povodom pristupanja Programu pogledajte OVDE

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji

Donation of European Union

Izradu i razvoj ovog internet sajta omogućila je Evropska unija u okviru projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom “. Sadržaj ovog sajta isključiva je odgovornost Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i nužno ne predstavlja stavove Evropske unije.

The production and development of this website was made possible with the assistance of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of the Government Office for Cooperation with Civil Society and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.